Принципфест

Фестивал “Принципфест” биће одржан 28. и 29. јуна у Прибоју код Лопара и Бијељини у знак сјећања на херојство и жртву Гаврила Принципа и чланова “Младе Босне”, али и на учешће и значајну подршку младобосанцима из Семберије и Мајевице у судбоносним данима који су кулминирали Сарајевским атентатом.

Фестивал, који се први пут одржава у Прибоју и Бијељини, замишљен је као мултимедијални дводневни догађај.

Првог дана фестивала, на Видовдан, на старој основној школи у Прибоју биће откривен мурал са ликовима Гаврила Принципа и Вељка Чубриловића, а о Сарајевском атентату и младобосанцима говориће угледни књижевник и публициста Мухарем Баздуљ.

За музички дио програма задужени су новосадски ди-џеј Вањања и “Прљави инспектор Блажа и кљунови”.

Другог дана, 29. јуна, у Галерији Центра за културу “Семберија” биће отворена изложба архивске грађе “Сарајевски атентат” из Архива БиХ, а Баздуљ ће разговарати са бијељинском публиком о видовданским догађајима 1914. године.

Из центара за културу и информисање Лопаре и Бијељина истакли су да је овај фестивал настао на идеји слободе, као темељне вриједности сваког човјека, грађанина и народа, али и настојању да се борби за слободу од прије 110 година посвети дужна пажња.

Међу бројним појединцима који су помогли Гаврилу Принципу од његовог преласка Дрине у Семберији до пуцња у окупаторског престолонасљедника Фрању Фердинанда, значајну улогу одиграо је Вељко Чубриловић, учитељ из Прибоја, чије име носи основна школа у овом мјесту.

Вељко је са својим братом Васом био активан учесник ових догађаја, због чега ће му бити посвећена посебна пажња на првом “Принципфесту”.

129
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *