Видовдан најсветији дан

Видовдан је непокретни верски празник који празнују Српска православна црква и Бугарска православна црква. Овај значајан датум обележава се 28. јуна по грегоријанском календару, односно 15. јуна по јулијанском календару. Видовдан се сећа Косовске битке која се одиграла 1389. године. Он симболизује слободу, отпор туђину, патриотизам, национално биће, витештво и херојство. У црквама се обавља помен за све пострадале у ратовима.

Косовска битка, позната и као битка на Косовубој на КосовуКосовски бој или Видовданска битка, вођена је 15. јуна 1389. на хришћански празник Видовдан, недалеко од Приштине, између српских и османских снага. Српске снаге је предводио кнез Лазар Хребељановић, а на челу османске војске налазио се султан Мурат I са синовима Јакубом и Бајазитом. У првој фази битке, српске снаге су потиснуле противника, а један од српских витезова, Милош Обилић, успео је да убије султана Мурата и натера османску војску да се повуче. Међутим, син Бајазит је после тога успео да консолидује своје редове и крене у противнапад у коме је заробљен кнез Лазар. Он је по његовом наређењу погубљен, после чега се османска војска повукла са бојишта и напустила Србију. Први извори о самој бици говоре о српској победи, а тек касније се јављају наводи о нерешеном исходу и српском поразу. Због тога се сматра да је сама битка завршена највероватније српском победом или евентуално нерешено, али она по својим далекосежним последицама представља османску победу. 🌟 1Википедија 2Wikiwand 3Българска история 4Wikiwand

Више на: 1sr.wikipedia.org2wikiwand.com

Видовдан, 28. јун, представља значајан датум у српској историји. На овај датум се дешавало више битних догађаја који су обликовали националну судбину. Ево неких од њих:

  1. Убиство Франца Фердинанда (1914): На Видовдан 1914. године, Гаврило Принцип је убио Франца Фердинанда, престолонаследника Аустроугарске, у Сарајеву. Ово је био повод за избијање Првог светског рата.
  2. Версајски мировни споразум (1919): Управо на Видовдан 1919. године, потписан је Версајски мировни споразум између земаља Антанте и Немачке, којим је официјално завршен Први светски рат.
  3. Устав Краљевине СХС (1921): На Видовдан 1921. године, објављен је први Устав заједничке државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
  4. Изручење Слободана Милошевића (2001): На Видовдан 2001. године, Слободан Милошевић је изручен Трибуналу за бившу Југославију у Хагу.

Видовдан је симбол сећања на жртве и херојство, и оставио је дубок отисак на српску историју. 🌟 1ДАН КАД ЈЕ ГАВРИЛО УБИО ФЕРДИНАНДА: Видовдан — важан датум у низу момената српске прошлости 2ДАН КАД ЈЕ ГАВРИЛО УБИО ФЕРДИНАНДА: Видовдан — важан датум у низу момената српске прошлости 3Видовдан кроз вијекове: Преглед значајних догађаја у српској историји .

На Видовдан28. јуна 2001. године, Слободан Милошевић је изручен Хашком трибуналу. Овај датум остаје упамћен као један од највећих момената у српској историји, а сам чин изручења представљао је значајан тренутак. Слободан Милошевић, бивши председник Србије и Југославије, преминуо је пре тачно 18 година у притвору Трибунала у Хагу

106
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *