Петровдан

Обичаји налажу да се данас, уочи Петровдана убере по један цвијет за сваког укућана. Тако убрани, побију се у земљу, а онда ујутру се одлази до тих цвјетова и гледа се у њих: коме од укућана цвијет стоји право биће здрав, коме је клонуо – биће болешљив.

Постоји вјеровање да на овај свети дан Петар дијели јабуке д‌јеци на оном свијету, па се из тих разлога овај дан не једу јабуке.

Вјерујући у ово казивање, у прошлости су се многе мајке које су изгубиле д‌јецу уздржавале од једења јабука прије Петровдана, из страха да због тога на овај празник њихово дијете на оном свијету неће добити јабуку.

Обичај је да се на Петровдан пале велике ватре које се зову лиле, како би се призвала срећа и благостање.

Вјерује се да свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Мјесец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему.

Жене на овај дан месе колач од јабука, који се назива Петровача. У припреми колача учествују и д‌јеца, па мајке овај обичај сматрају једним од најљепших.

Ко су били Петар и Павле?

Петар је рођен у мјесту Витсаида, на обалама Галилејског језера, и био је један од дванаесторице апостола и нераздвојни Христов пријатељ и сљедбеник.

-Ти си, Петре, стијена на којој ћу саградити цркву своју и врата паклена неће јој ништа моћи – каже Јеванђеље по Матеју, преноси Стил.

Након Христовог вазнесења и силаска Светог Духа на апостоле, проповедао је вјеру по Палестини, Сирији, Антиохији, Малој Азији и Риму, гд‌је је два пута боравио. Као епископ провео је седам година у Антиохији и тада је за следбенике Христовог учења настао појам хришћани. За вријеме владавине императора Нерона у прогону хришћана ухваћен је и бачен у тамницу.

Павле, који се пре крштења звао Савле, рођен је у Тарсу. Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ у седамдесет других апостола.

У младости је био ревносан прогонитељ хришћана, вере коју су тадашњи Јудејци сматрали за јерес. Када је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: “Савле, Савле, зашто ме прогониш”, након чега је ослијепио. Савле је три дана био слијеп, али му се вид вратио после крштења.

Узевши име Павле, од ријечи “паулус” што значи мали, проповедао је хришћанство на већем подручју Медитерана. Дванаест посланица светог Павла чини дио Новог завета.

Павле је ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, а Петар је разапет на крст наопачке. На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, а Павле мач.

174
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *