Храст и вјеровање старих Словена

Храст је био темељ старословенског система веровања и представљао је везу између људи и природе. Његов значај код старих Словена био је неизмеран и одразио се у различитим аспектима њиховог живота, од митологије и обреда до свакодневних веровања и традиција.

Read More

Чај од липе

У многим културним традицијама, пиће од бијеле или црне липе је поштовано и познато по својим бројним бенефицијама за здравље. Ове врсте чајева се припремају од осушених цватова липе, које…

Read More

Материце,празник свих мајки

Код нас Срба Недеља праотаца, тј. друга недеља пред Божић, зове се Материце и та Недеља материца је украшена лепим обичајима. Пошто је Божић дан када се слави рођење Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља света, тај празник је празник рађања новог живота, празник родитељства – очинства и материнства. Материце су највећи хришћански празник мајки и жена. Тог дана деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем, за ноге на исти начин као што су њих мајке везивале на Детинце. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне и на тај начин се „дреши“. У неким крајевима деца иду од куће до куће и пригодним песмицама честитају празник, а жене које су мајке, награђују их спремљеним даровима.

Read More