Ченгић -

Ченгић је насељено мјесто у Босни и Херцеговини у општини Бијељина која припада ентитету Република Српска. На попису становништва 1991. у њему је живјело 1.284 становника.
Ченгић је подмајевичко село у саставу града Бијељина.Терен благо заталасан и брежуљкаст.Брдом Лазаревица се веже и ослања на планину Мајевицу.Од средишта града удаљено је око 17 км.

Kвалитет земље за обраду је најчешће V и VI класа.

Село Ченгић по писању Мустафе Грабчановић у књизи „Бијељина и Бијељинци (стр.134). добило име по Али-паши Ченгићу који је био власник тимара на којем су његови кметови подигли ово село.

Религија
Већина становника села су Православне вјероисповјести.Парохијска црква Рођења Светог Јована Kрститеља :

Градња храма је почела 1995. године према пројекту архитекте Славка Лукића из Бијељине. Темеље ове једнобродне грађевине је осветио 8. јуна 1997. године Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је зидан од бетона и ситне цигле, а у потпуности храм је покривен бакром и има звоник и једно звоно. Храм је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 30. јула 2000. године.

Црквена умјетност: Храм је живописао Петар Билић из Београда од 2000. до 2002. године. Иконостас од храстовог и ораховог дрвета урадио је Драган Петровић из Београда, а иконе на иконостасу Матеја Минић из Београда.

Црквене зграде: Поред храма се налази објекат димензија 12 х 6 м у склопу кога је предвиђен простор за продају и паљење свијећа са салом за народна окупљања. Саграђен је 2011. године, а осветио га је исте године Епископ зворничко-тузлански Василије.

Гробље: парохија има три гробља, најстарије је Лучића брдо, а још постоје Церик и тзв. Црквено гробље.

У порти храма су мјештани Ченгића подигли 2000. године спомен-чесму у знак сјећања на осам бораца из овога села страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године.

Свештенство: Храм је почео да гради јереј Миленко Стевановић 1995. године, а градњу храма је завршио протојереј-ставрофор Драган Пејичић. Тренутни свестеник је Светислав Пејчић, парох Модранско-Ценгиски.

Kтитори, приложници и добротвори: Породица Старчевић која је даровала плац, затим Цвијетин Југовић, Василије и Зора Видаковић, Милош Бабић, Стеван Митровић, Станислав и Зоран Стојановић, Миладин Југовић, + Радан Југовић, Стеван Југовић, Цвијетин Живановић, Рајко Ђорђић, Пајко Старчевић, Саво Мршић и Мићо Бабић.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Драгана Пејчића од 31. децембра 2012.

Текст ће се временом допуеавати како будемо долазоли до тачних података о селу.Ово је уједно и позив Ченгићанима да дају учешћа у иградњи овог веб сајта.

Извор: Википедија

454
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *