Од светог Илије сунце све милије

Драги пријатељу, Свети Илија је светац који се обележава с огромним поштовањем. У народу, на овај дан често чујемо изреку: “Од Светог Илије, сунце све милије.” Зашто је то тако?

Свети Илија, пророк из Израела, живео је у 9. веку пре нове ере. Његове особине и моћ су се пренеле кроз различите верске текстове, укључујући Куран, Библију и Талмуд. Према предању, приликом његовог рођења, анђели су обавијали малог Илију огњем и хранили га пламеном. Ово се сматра симболом његовог пламеног карактера и моћи огња.

У народном веровању, Свети Илија је бог који управља грмљавином и муњама. Грмљавина коју чујемо је, заправо, звук његових ватрених кола која се крећу кроз небо. Због тога се верује да би прање одела током овог периода, три дана пре и три дана после Светог Илије, могло довести до њиховог оштећења. Овај период се сматра осетљивим, па се жене саветују да не перу кошуље у том времену.

И да, ако данас загрми, народ верује да ће пропасти сав род ораха и лешника. Зато се изрека “Од Светог Илије, сунце све милије” користи као подсетник на ову традиционалну веру.

Како се осећате у вези са овим обичајима и веровањима? 🌟🔥🌞 1Извор 2Извор 3Извор 4Извор

Више на:1glassrpske.com2bing.com3bizinfo.rs

163
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *