Шта се дешава у нуклеаркама Украјине и Русије?

​KИЈЕВ, МОСKВА – Све су гласнија упозорења због страха од нуклеарне катастрофе док бјесне битке око нуклеарних електрана у Русији и Украјини.

Сукоби Украјинаца и Руса трају на територијама обје државе које једна другу оптужују за нападе који би могли да ескалирају и нуклеарним катастрофама, преноси Нова.

Украјина и Русија су окривиле једна другу након што је избио пожар на огромној нуклеарној електрани Запорожје, пренио је ББЦ.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да су руске снаге запалиле електрану, којом већ више од двије године управљају московске снаге.

С друге стране, гувернер области Запорожје Јевгениј Балицки, којег је поставио Kремљ, рекао је да је пожар изазвала украјинска артиљерија.

Балицки је рекао да је пожар у неђељу избио на торњевима за хлађење електране. Он је окривио украјинске снаге, али је затражио смиреност, додајући да није било повећања радијације око постројења.

Зеленски је такође рекао да није било детектованих повећања радијације или опасности од нуклеарног цурења, али је оптужио Русију да је намјерно запалила пожар у покушају да изврши “уцјену” над Kијевом.

У саопштењу објављеном на мрежи X, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је навела да су њени стручњаци виђели јак црни дим који долази из постројења након вишеструких експлозија.

Наведено је да је постројење пријавило наводни напад беспилотне летјелице на један од торњева за хлађење на тој локацији.

“По нуклеарну сигурност није пријављен никакав утицај”, додају из ИАЕА.

У каснијем саопштењу, из ИАЕА су навели да су затражили хитни приступ торњу за хлађење ради процјене штете.

Upozorenja na povećanje straha od nuklearne katastrofe dolaze u trenutku kada su ukrajinske trupe napredovale u Kursku do 30 kilometara unutar Rusije, što je najdublji i najznačajniji upad Ukrajinaca na rusku teritoriju od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

U međuvremenu je porasla opasnost i od incidenta u nuklearnoj elektrani u Kursku.

Ми на Фејбуку

146
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *