Мајевица -

Планина Мајевица је једна од најпознатијих севернобалканских планина у Републици Српској, Босна и Херцеговина. Она спада у ниже планине, флишно-рудне Динариде, са динарским правцем пружања у дужини око 60 км. Највиши врх је Столице са 916 метара надморске висине1.

Мајевица чини развође између сливова Саве, Дрине, и Спрече, одвајајући Семберију од Спречког поља. Планинско језгро је од старих магматских стена, од серпентина и туфита, који избијају на површину, изнад терцијарног покривача плутонско-вулканске масе. Планина је такође богата рудама, у њеном подножју се налази угаљ, камена со и кварц1.

За љубитеље природе и планинарења, Мајевица нуди прелепе пејзаже и занимљиве локације као што су водопад Скакавац, Шупља стијена или Новакова пећина. Постоје организоване кружне стазе које воде до ових природних бисера2.

Више: 1sr.wikipedia.org2turizamrs.org3turizamrs.org

Флора и фауна планине Мајевица су разноврсне и богате, што ову планину чини значајним природним стаништем.

Флора: Мајевица је позната по својим шумовитим брдским крајевима који крију различите врсте биљака, укључујући и ендемске врсте прилагођене условима умерене континенталне климе. Богатство шума букве, храста и јеле, као и разних врста лековитог биља, чине је вредном за истраживање и очување.

Фауна: Што се тиче животињског света, Мајевица је дом многим врстама које укључују различите врсте птица, сисара као што су срне и дивље свиње, као и мањих глодара и инсеката који доприносе биодиверзитету овог подручја.

За више информација о планини Мајевица и њеним природним бисерима, можете посетити вебсајт Туристичке организације Републике Српске1.

Сазнај више: 1turizamrs.org2turizamrs.org
232
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *