Свиње се враћају кући -

Забрана уласка свиња на фармама на којима се појавила афричка куга свиња укида се сутра.

Улазак свиња могуће је од сутра под контролисаним условима који су дефинисани Правилником о биосигурносним мјерама као и Правилником о афричкој куги свиња. Ово је речено у Бијељини на састанку представника Министарства пољопривреде и надлежних ветеринарских служби.

Спољашне биосигурносне мјере подразумијевају постављање ограда око фарми, јасно идентификовање улазних тачака, затим постављање дезинфекционих баријера и мрежица на прозоре фарме како би се спријечио улаз инсеката, преносиоца вируса афричке куге.

На многим фармама већ сутра биће усељене прве свиње под условима које прописује Правилник о биосигурносним мјерама.

“Биће неопходно уводити тестне животиње тј. сентинел животиње у проценту од десет одсто од укупног капацитета и након 45 дана ће се вршити вађење крви и серолошко испитивање на антитијела вируса афричке куге свиња. Уколико тест буде негативан те животиње се могу даље прометовати, а уколико позитиван, животиње ће се еутанизирати”, рекао је Негослав Лукић, помочник министра за ветеринаство.

Ветеринари истичу да је најбитнија одговорност власника који морају испоштовати све наложене мјере.

“Од укупног броја жаришта, њих 1.100 које смо имали, на нешто мање од 30 фарми је половина животиња која је еутанизирана. Да ли вам је јасно да се ниво биосигурносати мора подићи”,упитао је Драган Kнежевић, директор ЈУ Ветеринасрски институт др “Васо Бутозан”.

Ветеринар Славиша Цацановић који је свакодневно на терену апелује на узгајиваче да поштују прописане мјере.

“Kод свих од ових болести које се лако шире, веома је битна улога човјека. Ми имамо промет животиња који се 95 одсто одвија нелегално. То је један безбједносни аспект који је врло битан. Можемо изградити било какве безбиједне објекте, ако из њих у промет оде животиња која није здравствено прегледана”, рекао је Цацановић.

Представници министарства и ветеринарских служби на састанку који ће сутра бити одржан у Бијељини још једном ће фармере подсјетити на мјере којих се морају придржавати приликом занављања производње.

Извор: РТРС

138
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *