Код Ровиња уловљена најотровнија риба на свету

Oтров 1200 пута јачи од цијанида

Седам јединки Лагоцепхалус сцелератус уочено је у понедељак код острва Цеја у Медулинском заливу, а једна је и уловљена на дубини од 19 метара и однета је у Центар за истраживање мора Ровињ.

„Лагоцепхалус сцелератус садржи изузетно потентан отров тетродотоксин који услед конзумације може изазвати тешке здравствене тегобе и смрт. Тетродотоксин је најконцентриранији у гонадама и јетри, али га има и на кожи. Претпоставља се да је доза од 1 до 2 мг фатална”, објављено је на интернет страници Аqуариум Пула, пренео је портал 24сата.

Додаје се да је рибу уловио и усликао словеначки рибар Антон Видовић.

Ова врста инвазивог је карактера и убраја се у тзв. лесепсијске мигранте, врсте које из Црвеног мора кроз Суецки канал продиру у Средоземље. Изворно ове рибе живе у тропским пределима Индијског и Тихог океана.

Због своје грабљивости и недостатка природних непријатеља, ова риба негативно утиче на биолошку разноликост те представља претњу рибарству, јер оштећује рибарске мреже да би се дочепале улова, кида мамце и удице.

Биолози сматрају да су оне развиле своју познату „надуваност” јер их полаган, помало неспретан стил пливања чини лаким пленом грабљивица. Уместо бега, ове рибе користе своје еластично тело и способност брзог уношења огромне количине воде (па чак и ваздуха кад је то потребно) како би се претвориле у готово нејестиву куглу неколико пута већу од њихове нормалне величине, преноси Спутњик.

62
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *