Које земље до дан данас нису признале Хрватску?

Статус Хрватске као суверене и самосталне државе заокружен је 1992. пријемом у чланство бројних међународних организација, од ОЕБС-а до УН-а, а од 1. јула 2013. Хрватска је и чланица Европске уније.

Међу земљама које су релативно недавно признале Хрватску су Сомалија која је то учинила у фебруару 2022., док  су Средњоафричка Република и Того то учинили исти дан – 18. септембра 2023. Педесетак земља никад није формало донијело одлуку о признању, али су успоставиле дипломатске односе што се третира као признање.

До данас Хрватску још нису признале четири земље. То су Бутан, Либерија, Нигер и Тонга.

Краљевина Бутан је држава у јужној Азији без излаза на море. Налази се у планинском ланцу Хималаја. На сјеверу граничи с Кином, на југу с Индијом с којом је повезан привредни и политички. Будизам је државна религија и припада му већина од око 780.000 становника.

Либерија је држава у западној Африци на обали Атлантског океана. Граничи на сјеверозападу са Сијером Леоне, на сјевероистоку с Гвинејом те на истоку с Обалом Слоноваче.  Држава има 5,3 милиона становника, а главни град је  Монровиа.

Нигер је држава је у западној Африци без излаза на море. Граничи на сјеверозападу с Алжиром, на сјеверу с Либијом, на истоку с Чадом, на југу с Нигеријом, на западу с Малијем те на југозападу с Бенином и Буркином Фасо. Нигер има 26,2 милиона становника, главни град је Niamey, а службени језик француски.

Краљевина Тонга је пацифичка острвска држава на низу од 177 острва југозападно од Самое, а источно од Фиџија. Острва су окупљена у три веће групе. Тонга има 106.000 ставновника, главни град је Нуку’алофа који се налази на острву Тонгатапу, преноси maxportal.

196
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *