Борба пољопривредника се наставља,тражи рок за исплату одштете

Круцијални закључак данашњег састанка челника Градске управе Града Бијељина и незадовољних пољопривредних произвођача Семберије јесте нови рок који су пољопривредници одредили надлежном Министарству да се до 10. фебруара писано изјасни када ће бити исплаћене преостале одштете. У супротном, 14. фебруара пољопривредници се поново састају и договарити око датума мирних протеста и других мјера у борби за своја права.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, нити ико од његових помоћника, поново нису присуствовали овом састанку иако су уредно позвани. Незадовољство произвођача је све веће с обзиром на то да се Министарство, упркос бројним упитима, никада није огласило о томе која ће бити динамика даљег обештећења, осим оног првобитног договора с почетка епидемије који је још одавно прекршен, а то је да се обештећења исплаћују оним редослиједом којим су подношени захтјеви пољопривредника, а врло су незадовољни и због чињенице да су у другим општинама одштете већ исплаћене у потпуности.

Градоначелник Љубиша Петровић сложио се са свим закључцима данашњег састанка, рекавши да је он ту да спроводи вољу народа, исту ону вољу којом је он и доведен на своју функцију и да пољопривредници траже само оно што им припада.

– Министар Саво Минић је, за разлику од многих, раније долазио у Бијељину, али то се изненада промијенило, што нас је све навело да се запитамо откуд та промјена и да ли су му можда партијски шефови то забранили. Уколико Министарство и даље буде нијемо према овим захтјевима, па пољопривредници буду приморани изаћи на улице, обући ћу радно одијело, узети очев трактор и у протесту их подржати, јер сам и ја један од њих – био је јасан Петровић.

Присутни пољопривредници нису крили своју огорченост због чињенице да је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије и Мајевице Саво Бакајлић самоиницијативно отишао у Бањалуку на састанак у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, упркос чињеници да је на претходном састанку једногласно усвојен закључак да представници пољопривредника не иду у Бањалуку, него да искључиво захтијевају да Министар Минић дође у Бијељину.

Бакајлић је потврдио да је прошле седмице био на састанку у Министарству и да министар Минић неће доћи у Бијељину. Бакајлић је по том пренио присутнима ставове Министра, а такође је и лицитирао датумима могуће исплате, као да је министров лични портпарол.

– Јадан је вођа који се стиди и боји свог народа – рекао је данас Миле Лазић из Дворова коментаришући Минићево избјегавање да се са њима суочи. 

Још један разлог за забринутост јесте информација да је увезено 2.000 свиња у Семберију, а да домаћини не могу да обнове производњу, јер им то актуелни прописи строго забрањују. Из тог разлога, пољопривредници су са овог састанка упутили апел Министарству да се хитно регулише питање обнављања производње.

Из Министарства је раније саопштено да ће бити обезбијеђена финансијска подршка за прибављање приплодног материјала за све пољопривреднике који буду испуњавали услове како би обновили производњу. Међу тим условима ће се највјероватније наћи и тај да произвођачи морају изградити адекватне ограде око имања, поставити мрежице на прозоре објеката и слично, како би у будућности били заштићени од евентуалних зараза. Пољопривредници, ипак, сматрају да су ови захтјеви Министарства неоправдани обзиром на то да је у Семберији било великих произвођача у чијим имањима су били испоштовани сви стандарди узгоја, али су њихове животиње ипак биле заражене и еутаназиране. Они су били става да је износе субвенције за обнову сточног фонда најправедније одређивати сразмјерно броју еутаназираних крмача сваког домаћинства појединачно.

224
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *