40. година зимских олипских игара у Сарајеву -
  1. година зимских олипских игара у Сарајеву је значајан јубилеј за Босну и Херцеговину и цео регион. Те далеке 1984. године, Сарајево је било домаћин 14. Зимских олимпијских игара, које су биле симбол заједништва, позитивне енергије и спортског духа12На олимпијским планинама Бјелашници и Требевићу су се такмичили најбољи светски спортисти у разним зимским дисциплинама, а Југославија је освојила укупно осам медаља3.

У част овог великог догађаја, организација EXIT, заједно са сарајевском организацијом Garden of Dreams, је 2. и 3. марта 2024. године одржала нови фестивал под називом Unity84 Festival. Фестивал је био прослава музике, културе и јединства, а наступиле су светске звезде електронске музике као што су Hot Since 82 и Lee Burridge1Фестивал је био и прилика да се ода почаст богатој историји и значењу Зимских олимпијских игара за цео Балкан12.

Ако желите да сазнате више о Зимским олимпијским играма у Сарајеву, можете посетити Олимпијски музеј Сарајево, где је отворена изложба “40 година од Зимских Олимпијских игара – Сарајево 84”. Изложба је базирана на фотографијама забиљеженим током игара, које приказују атмосферу, емоције и догађаје који су обележили овај историјски моменат4.

Како је настао Вучко

Вучко је био званична маскота 14. Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. Он је представљао малог вука, животињу која је карактеристична за Балкан и која симболизује храброст, снагу и доброту12.

Вучко је настао као резултат конкурса за најбољи цртеж маскоте, који је расписан 1979. године. На конкурсу је учествовало 1.240 уметника из целе Југославије, а шест финалиста је било представљено читаоцима југословенских новина, који су гласали за свог фаворита. Победник је био Вучко, којег је дизајнирао словеначки дизајнер и цртач Јоже Тробец2.

Вучко је брзо стекао популарност и симпатије публике, због свог веселог и пријатељског изгледа и става. Он је био присутан на свим материјалима везаним за Олимпијске игре, као и на сувенирима, поштанским маркама, мајицама и другим предметима. Он је такође имао своју цртану серију, у којој је показивао своје вештине у разним зимским спортовима12.

Вучко је постао један од најпознатијих и најомиљенијих олимпијских маскота у историји, а његова популарност је трајала и након завршетка Игара. Он је и данас сматран за један од симбола Сарајева и Босне и Херцеговине, а његова слика је употребљена и за обележавање 40. годишњице Олимпијских игара 2024. године3.

Сазнај вуше

512
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *