Нова студија јавног градског и приграског превоза -

Након вишемјесечног рада израђена је Студија о јавном градском и приградском превозу којом ће бити обухваћена седамдесет и једна мјесна заједница на подручју града Бијељина, изјавио је градоначелник Љубиша Петровић, подсјетивши да је прије више од десет година престао је да функционише јавни градски превоз.

“Град Бијељина има обавезу да успостави јавни градски превоз, јер то није луксуз, већ насушна потреба. Јавни градски превоз подразумијева функционалност, брзину, безбједност и сигурност. На сва ова питања и потребе одговори су садржани у Студији о јавном градском и приградском превозу коју је израдио мој сарадник Милан Лазаревић, заједно са тимом људи из Дирекције за изградњу и развој града. Град из буџета већ годинама уназад издваја појединачне субвенције за превоз ученика основних школа у износу од 35 и 40 KМ, зависно од удаљености школе од мјеста становања. Од ове године донијели смо одлуку да субвенционишемо и превоз ученика средњих школа.

На годишњем нивоу за ту намјену из буџета ћемо издвојити више од милион KМ. У свим већим градовима региона јавни градски превоз се субвенционише. Нова студија о јавном градском и приградском превозу обухватиће укупно седамдесет и једну мјесну заједницу на подручју града и Семберије. Градска управа ће инсистирати на ангажовању једног или више аутопревозника с којима ће потписати уговоре о међусобним обавезама. У систем субвенционисања укључићемо и студенте, особе са инвалидитетом, особе које користе социјалну заштиту, особе које су у систему борачко – инвалидске заштите”, изјавио је Петровић, нагласивши да ће уговорима бити дефинисане цијене јавног градског превоза, права и обавезе приликом поскупљења или појефтињења горива. Број линија и редовност линија неће зависити искључиво од броја путника.

Милан Лазаревић, шеф кабинета градоначелника града Бијељина, мастер инжењер саобраћаја, представљајући Студију о јавном градском и приградском превозу на подручју града Бијељина, нагласио је да студија предвиђа организовање јавног градског и приградског превоза са укупно двадесет и једном аутобуском линијом и укључивањем у систем јавног градског превоза и нове аутобуске станице.

“Студија о јавном градском и приградском превозу је један од стратешких докумената који се тиче јавног превоза. Почетком двијехиљадите године израђена је једна студија о јавном превозу, али није заживјела. Она је садржавала само приједлоге унапређења постојећег система јавног градског превоза. Најновија студија се састоји од двије цјелине. Прва цјелина се односи на анализу постојећег система јавног превоза, који функционише као систем приградског превоза. Састоји се од седамнаест аутобуских линија. У приједлогу новог система јавног превоза дефинисан је градски и приградски систем јавног превоза са укупно двадесет и једном линијом. Дакле, имали бисмо три градске и осамнаест приградских линија. Kључна измјена односи се на увођење у систем јавног превоза и нове аутобуске станице.
Чека се на технички пријем нове аутобуске станице, након чега ће се обезбиједити и употребна дозвола. Нови систем јавног превоза предвиђа полазак за све линије са нове аутобуске станице. На тај начин би се централно језгро града растеретило од саобраћања аутобуса”, изјавио је Лазаревић, нагласивши да ће се о статусу старе аутобуске станице разговарати са власником Пантелијом Митровићем.

Лазаревић каже да би јавни градски и приградски превоз највјероватније могао профункционисати у трећем кварталу ове године.

Иван Чутурић, власник предузећа за превоз путника “Чутурић” које се тридесет година бави превозом путника, а тренутно располаже са седам возила, каже да аутопревозници подржавају најновију студију о јавном градском и приградском превозу.

“Ми смо до сада пословали на тржишном принципу, држећи линије које су нам могле покрити трошкове пословања. С обзиром на то да се број путника смањује, јавио се проблем исплативости одржавања неких линија. Са новим начином финансирања бићемо у прилици да пружиму квалитетнију услугу путницима, али и да обновимо наш постојећи возни парк”, изјавио је Чутурић.

Извор:Бијељина.цом

184
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *