Какво нас љето чека

Љетна прогноза ће тако неке одушевити, док неки и неће бити превише срећни.
У марту су температуре ваздуха биле нешто више од просјечних, за два до пет степени изнад просјека, а познато је какве нас температуре и прогнозе тек очекују, преносе Независне.
Тако је метеоролог Зоран Вакула открио како ће средња температура ваздуха сљедећа два квартала бити барем мало виша од просјечне. Једнако тако, постоји могућност појаве екстрема на љето.

Прогноза нас не престаје изненађивати из дана у дан, тако смо у марту имали снијег, али и врло високе температуре.
На љето нас очекује нешто виша средња температура ваздуха, а могући су и екстреми. Љетна прогноза ће тако неке одушевити, док неки и неће бити превише срећни.

Вријеме је врло промјењиво, а то се најбоље види у посљедњих неколико седмица. Тако је у марту у Загребу пао снијег, док је рецимо, на 1. април вријеме било скоро па љетно.

По средњој температури ваздуха прва три мјесеца ова је година посвуда 1. или 2. у низу најтоплијих, уз одступање од просјечне тромјесечне температуре ваздуха углавном за три до четири степена, како је објаснио Вакула за вријеме-и-промет.хрт.хр.

Једнако тако, открио је како ће, ако се остваре тренутно највјероватније прогнозе, средња температура ваздуха и сљедећа два квартала бити барем мало виша од оне просјечне. Ипак, не треба зачудити ако понегђе опет буде и екстрема.

Надпросјечност у априлу

Највеће су шансе за израженију изнадпросјечност у травњу, а при крају овог тједна нас поновно чека затопљење, преноси Мировина.хр.

Иако изгледа да ћемо имати дуго, топло љето, све се још стигне промијенити, како напомиње Вакула. Тачније, нови дугорочни израчуни то одступање априла и сљедећих мјесеци још могу промијенити.

Осим тога, прогнозе количине оборине су још мање поуздане, али би се могло вјеровати у тренутно повећаној вјероватноћи за мањак падавина у трећем кварталу и покушати се припремити за сушније љето.

Ипак, најбоље је пратити сваки дан прогнозу или пратити оне седмичне, а не треба занемарити ни упозорења.

Треба нагласити и како промјене температуре и неповољна временска прогноза утиче и на особе које су метеоропате. Они могу осјетити разне тегобе и симптоме.

139
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *