Руси први на свету скочили из стратосфере на Северни пол(Видео)

Космонаут Михаил Корнијенко, пробни пилот Александар Линик и стратонаут Денис Јефремов први пут у историји скочили су из стратосфере на Северни пол.

На Дан космонаутике стратонаути су скочили из авиона Ил-76 са висине веће од 10 хиљада метара. Према њиховим речима, слободан пад трајао је више од два минута, а температура ваздуха била је минус 55 степени.

Видео: Денис Ефремов

Стратосфера (грч. stratum — слој и грч. sphaira — лопта) се простире до 50-55 километара изнад Земљине површине. У њој се температура у почетку не мења, а затим расте с висином због присуства велике количине озона, који се загрева упијањем штетних ултраљубичастих зрака, штитећи на тај начин живи свет на Земљи12. Озон у стратосфери формира озоносферу, која је од великог значаја за заштиту од ултравиолетних зрака.

У стратосфери нема облака због сувоће ваздуха, а само понекад се стварају танки седефасти облаци, састављени од ситних капљица прехлађене водене паре и кристалића леда. Горњи делу стратосфере доминирају западни ветрови, док се у горњем слоју јављају источни ветрови, нарочито у току лета1.

За више информација, можете погледати на Википедији.

124
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *