Манастир св. Александра Невског

О манастиру

Манастир светог Александра Невског налази се поред магистралног пута Бијељина -Тузла, у Угљевику, у непосредној близини Управне зграде Рудника и Термоелектране Угљевик, а покрај ријеке Јање, на 3 километра удаљености од центра Угљевика у правцу Тузле.

Храм светог Александра Невског подигнут је од стране Оружаних снага Руске Федерације, тј. руских војника и официра, припадника ваздушно-десантне бригаде у саставу СФОР-а, који су у служби мировне мисије, након рата у Босни и Херцеговини, били стационирани у Угљевику. База руских миротвораца налазила се у кругу Рудника и Термоелектране Угљевик, а у јануару 1996. године, када су руске војне снаге дошле у Угљевик, бројала је 1400 војника. Они су ради својих духовних потреба, а по благослову Руске Православне Цркве, саградили мањи дрвени храм, који су, 12. септембра 1997. године, на празник преноса моштију светог Александра Невског, осветили Епископ красногорски Савва, први предсједник Синодалног одјела Московске Патријаршије за сарадњу са оружаним снагама и агенцијама за спровођење закона Руске Федерације и Епископ зворничко-тузлански Василије.

Храм је генерално обновљен 2019. године, а унутрашњост храма је живописао Горан Пешић из Чачка. Освећење живописа извршио је Епископ зворничко-тузлански г. Фотије 1. марта 2020. године. 

Одлуком Светог Архијерејског Синода , а благословом Епископа зворничко-тузланског Фотија 17.јуна 2020. године храм св. Александра Невског у Угљевику проглашен је Српским православним манастиром Светог Александра Невског у Угљевику. Раније предвиђени светосавски дом проширен је дограђивањем поткровља, те ће по завршетку истог представљати манастирски конак. У порти храма у току је градња новог звоника.

При манастиру ће, по благослову Епископа Фотија, бити основан Духовно-културни центар српско-руског пријатељства.
     
Храм димензија 8 х 5 метара градили су Мићо Обрадовић из Угљевичке Обријежи и Ацо Пајић из Угљевика, по угледу на руске цркве-брвнаре.
 
Иконостас за храм је израдио руски умјетник Венијамин Михајлович Сибирскиј, професор на катедри живописа Московског Суриковог института.
 
Поред храма је саграђен мањи звоник у руском стилу са седам звона, која је приложио тадашњи градоначелник Москве Јуриј Михајлович Лужков, преко Епископа Красногорског.
 
На стубове звоника су постављене двије иконе, које је у бронзи израдио и поклонио чувени руско-грузински умјетник, живописац и скулптор Зураб Константинович Церетели.
 
У храму су у току боравка руских војника у Угљевику служили свештеномонаси и свештеници, који су по благослову Руске Православне Цркве, тј. Епископа Красногорског Саве били распоређивани на послушања духовника ваздушно-десантне бригаде у Босни и Херцеговини, а остајали су по 6 мјесеци или годину дана. Руски свештенослужитељи, који су служили у овом храму били су: Јеромонах Феодосиј, јеромонах Иосиф (Микора), те свештеници Василиј и Александар. 
 
Након одласка руских војника на Косово и Метохију 2000. године, после обављене мисије на успостављању и стабилизацији мира у БиХ, поменути храм је указом Епископа Красногорског Саве, био предан Епархији зворничко-тузланској. Старање над  храмом је након одласка руских миротвораца, повјерено парохији горњозабрђској, на чијем се простору храм налазио.
 
До 2011. године у храму  св. Александра Невског служио је протојереј-ставрофор Јован Мирковић, за чије вријеме је храму дограђена припрата и урађен темељ за светосавски дом при храму.
 
По упокојењу оца Јована, за пароха горњозабрђског постављен је свештеник Срђан Васиљевић, за вријеме чијег службовања је изграђен светосавки дом у руском стилу димензија 18 х 9 м и ограђена храмовна порта, која је прешла у власништво Црквене општине Горње Забрђе.

Адреса манастира:
76330 Угљевик, Угљевик бб

Контакт:
Тел: +387 66 955 744

Надлежни свештеник:
протонамјесник Срђан Васиљевић

241
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *