Лондон (13.01.2024.):пропалестински протести

Хиљаде људи придружило се пропалестинском маршу у Лондону позивајући на прекид ватре у Гази.

Организатори су рекли да је протест дио глобалног дана акције у 30 земаља, а демонстранти су носили плакате на којима је писало “примирје сада”.

Више од 1.700 полицајаца било је на дужности да управљају маршом од лондонског трговачког центра до Вестминстера.

Ухапшено је шест особа, од којих се три сумњичи за исказивање подршке забрањеној организацији, што се сматра казненим ђелом према Закону о тероризму, а двије за истицање “увредљивих транспарената”.

Поред великог присуства полиције, укључујући снаге изван Лондона, полиција је демонстрантима дијелила флајере на којима је писало “држати се праве стране закона”.

Ово је био седми национални пропалестински марш одржан у Лондону након невиђених напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра који су довели до око 1.300 убијених и више од 240 киднапованих људи.

Више од 23.000 људи је убијено у Гази откако је Израел започео своје бомбардирање као одговор на Хамасов напад.

Протести су се одржавали већином викендом у британској пријестолници и присуствовало им је на десетине хиљада углавном мирних људи.

Али било је и на десетине хапшења због разних кршења јавног реда, укључујући људе који су скандирали или носили плакате с антисемитским слоганима и за подршку Хамасу – забрањеној терористичкој организацији у Великој Британији.
За марш су постављени бројни услови, укључујући наредбу да ниједан учесник не смије прилазити израелској амбасади.

Извор:Слободна Европа

268
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *