Пруга Шид—Бијељина -

Пруга Бијељина — Шид је железничка пруга која спаја Бијељину (Република Српска) и Шид (Србија). Како се наводи, према последњим мерењима пруга је дуга 44,5 километара. Пруга последњих 15 година није у функцији.

Данас, пруга више није у добром стању, али и даље ту стоји и подсећа како је некада спајала 2 државе, Босну и Херцеговину и Србију. Још 2005, на овој прузи је престао редован саобраћај и добио је статус такозване „манипулативне пруге” на којој се одвија искључиво теретни саобраћај и то само од случаја до случаја, према потребама корисника.Међутим тренутно се на прузи не одвија саобраћа.Пруга је оштећена на многим мјестима па је сада неупотребљива.Велика срамота и штета превасходно за град Бијељина.Немар и нелогичност је досегла по овом питању врхунац.

Својевремено се на овој прузи чуо писак парњаче, популарног „ћире”, да би потом путнике превозили шинобуси, а теретне вагоне су вукле дизел-локомотиве.

Интересантно је да је пруга, која је једноколосечна и неелектрифицирана, грађена и пуштена у саобраћај етапно:

Наводно постоји интересованје да се пруга обнови и пусти у саобраћај по завршетку ауто-пута Кузмин-Бијељина.Но све је у свери нагађања.Озбиљних покретања радова по овом питању нема.

Горан А. и Википедија

290
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *