Колиба -

Колиба је тип куће од дрвета или сличног материјала у ком су људи некад живели, а неки и сада живе. Човек је у таквом објекту донекле заштићен од животиња и временских прилика. Неке колибе су лако преносиве и могу поднесу већину временских услова. Неке колибе су се градиле од дрвета а неке су биле сложиве и преносуве. Бивају једнопросторне или од два простора. Предња улазна просторија се назива колиба а задња комора. У колиби се налази отворено огњиште, ватра на којој се припремала храна и млечни производи и ту се обично налазе и клупе за спавање. Заднја просторија служи и као складиште млечних производа и ту се налазе и полице са сиром на којима се суши. Колиба је била често сезонска зграда од другоразредног материјала. Приче о колибама и колибарима су обично усмене традиције које се преносе са кољена на кољено. 

Занимљиво:

На подручјима планине Тара и у оквиру НП Тара, старе сточарске колибе су летња станишта за полуномадско становништво и испашу стоке2. Оне су грађене у 18, 19. и у првој половини 20. века2Неке од ових колиба су биле преносиве2.

Од 1970-их година на Тари су грађене колибе од чврстих материјала, на месту старих и трошних колиба попут правих стамбених кућа2Процењује се да на Тари данас има око 650 сточарских колиба2.

Saznajte više 1sr.wikipedia.org2sr.wikipedia.org3sr.wikipedia.org

Горан Аврамовић уз помоћ АИа

250
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 4 Пресек: 4.8

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *