Коприва -

Коприва (лат. Urtica dioica) је вишегодишња, зељаста биљка из породице коприве (Urticaceae). Ова биљка је позната и под именима велика коприва, жара, пасја купина или коприва обична12.

Ево неколико интересантних чињеница о коприви:

Коприва је заиста чудо из природе, које нам пружа многе користи како у исхранi, тако и у лечењу различитих здравствених проблема. 🌿🍃

За више информација о коприви, можете погледати Википедијину страницу.

Више на: 1sr.wikipedia.org2bg.wikipedia.org3shop.zdravnitza.com

Неколико интересантних информација о употреби коприве у исхрани:

  1. Листови коприве: Млади изданци и листови коприве су богати минералима, гвожђем, калцијумом, фосфором, витамином Ц и пигментима. Они се могу користити као салата или додатак различитим јелима. Листови коприве су освежавајући и имају блиаготворан утицај на организам12.
  2. Чај од коприве: Чај од листова или цветова коприве се користи као диуретик или код реуматских тегоба. Такође, коприва може помоћи у смањењу упале простате и јачању косе када се корен користи као додатак шампону12.
  3. Антибактеријско деловање: Јаким чајем од коприве може се преливати коса при прању, ради јачања корена и против перути3.

Укратко, коприва је вишенамјенска биљка која не само да има лековите својства, већ се може уклопити и у вашу свакодневну исхрану. 🌿🍃

За више информација о коприви, можете погледати Википедијину страницу или Чајдуков чланак.

Више на: 1sr.wikipedia.org2chajduk.rs3suncevatrpeza.com

149
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *