Цикорија -

Цикорија (Cichorium intybus) је позната самоникла лековита и јестива биљка, најраспрострањенија је врста истоименог родаТо је коровска биљка, вероватно пореклом из Јужне Европе, данас распространета широм Европе и Азије, на различитим стаништима1Најчешће се сакупља на природним стаништима, али се последњих година све чешће и гаји, ради корена, листова и расцветалих цвасти.

Цикорија је вишегодишња зељаста биљка трајница, чији сви делови имају млечно бели сок горког укуса, нарочито млађе јединкеЦветови су светло до тамноплаве боје, ређе ружичасти или белиЦикорија цвета од јуна до септембра.

У почетку се цикорија сакупљала у природи, али је познато да се већ половином 8. века, у доба владавине Карла Великог, узгајала у вртовима, а оплемењена цикорија се у Европи гаји од 17. века.

Цикорија је заиста популарна замена за кафу. Корен цикорије се често користи за припрему напитка који је сличан кафи. Он се вади, пере, чисти, сече на траке, термички третира и мели1Овај напитак има вкус сличан црној чоколади2.

Цикорија је богата инулином, што је здрава алтернатива скробу3Осим што се користи као замена за кафу, цикорија се такође препоручује у облику салате3.

Ако сте љубитељ кафе и желите да смањите унос кофеина, цикоријина кафа може бити добра замена1Многи људи почињу дан са кафом, али она може изазвати осећај анксиозности, повишен крвни притисак, главобољу, несаницу4Због свега тога, цикорија је све популарнија4.

Сазнај више на : 1pharmamedica.rs2kafepauza.mk3magazin.politika.rs

219
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 4

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *