Гавез -

Гавез (Symphytum officinale) је биљка која ужива огромно поверење у народу, нарочито кад се ради о зарастању сломљених костију и заживљавању спорозарастајућих рана. Ево неколико кључних информација о овој љековитој биљци:

  1. Особине gaveza:
  2. Лјековитост gaveza:
    • Зарастање костију: Гавез се вијековима користи у народном видарству за убрзавање зарастања сломљених костију. Корен се кува у млијеку док се не добије хомогена каша која се наноси на прелом у танком слоју и оставља да делује два сата. Ова биљка садржи висок проценат пуринског деривата, алантоина, који стимулише стварање нових ћелија.
    • Мелеми и креме: Гавез улази у састав разних мелема за зарастање рана, против хемороида и проширених вена. Мелем од листова gaveza помаже онима који пате од реуматизма. Екстракт корена такође се користи у кремама за лице јер исправља боре и делује код акни и проблематичне коже.
    • Чајеви: Чајеви од корена gaveza користе се у лечењу гастритиса, чира на желуцу и дванаестопалаћном цријеву. Такође су ефикасни код проблема са дебелим цријевом, диверкулитиса и колитиса. Гавез такође ублажава кашаљ и поспешује избацивање слузи, помажући код бронхитиса и емфизема плућа.
    • Упозорење: У последњих неколико година, све више трвара не препоручује унутрашњу употребу gaveza због присуства пиролизинских алкалоида у траговима, који могу оштетити јетру 13.

Због својих лјековитих својстава, gavez је драгоцена биљка у природној медицини.

Сазнај више:

1sr.wikipedia.org2sr.unansea.com3land.decorexpro.com

284
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *