Бијељина-„Април – мјесец чистоће“ -

Ускоро почиње најважнија еколошка цјеломјесечна активност Града „Април – мјесец чистоће“, која ће се ове године изводити у сарадњи са градским еколошким удружењима, јавним предузећима и свим грађанима који цијене здраву животну средину.

Савјетник градоначелника Радослав Остојић рекао је да ће носиоци ових акција бити градска Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине и Комуналне полиције, али и да је ова акција тек један дио укупних активности и напора које Град улаже у заштиту животне средине током цијеле године.

– Први предуслов за очување планете јесте подизање свијести о штетности неодговарајућег одлагања отпада. Када то постигнемо моћи ћемо се сматрати еколошком земљом. Поред традиционалних акција, попут одвоза кабастог отпада, ту је и један нови сегмент АМЧ – „Озеленимо заједно Бијељину“ који ће, надамо се, дати ново зелено рухо нашем граду – рекао је Остојић, додавши да је, поред озелењавања у плану и оплемењивање јавних површина, што ће се посебно односити на уређење постојећих и изградњу нових дјечијих игралишта. Јавни позив који је до сада сваког прољећа расписиван за избор најљепше уређеног дворишта, ове године ће бити проширен и обухватити и Заједнице етажних власника које имају свој вањски простор, али и јавне просторе испред домова културе унутар мјесних заједница.

Љиљана Попадић из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине рекла је да су у годишњи план унапређења градског зеленила увршћене акције заснивања нових дрвореда у Улици кнеза Иве од Семберије садницама ликвидамбара.

– Планирана је и допуна постојећих дрвореда у Улици Милоша Обилића садницама јапанске трешње, Комитска улица биће обогаћена са 190 садница жбунастог јоргована, а у плану је и оплемењивање приградских мјесних заједница. Све саднице које су због болести или другог вида оштећења у протеклом периоду уклоњене из дрвореда биће надомјештене, а сви грађани који желе да се укључе у акцију озелењавања нашег града могу се пријавити у канцеларији број 60 у главној згради Градске управе или путем телефона 065/793-271 и 055/233-183. Саднице су пажљиво биране, то су вишегодишње медоносне биљке, које ће на више начина обогатити наш град – рекла је Попадић.

Градска управа позива грађане да се укључе у активности у току „Априла – мјесеца чистоће“ које ће се одвијати сљедећом динамиком:

1. април12.00Чишћење и уређење подручја „Громижељ“
3. април16.00Чишћење путног правца „Голо Брдо-Бијељина“
6. април12.00Чишћење путног правца „Пучиле-Глоговац“
7. април12.00Чишћење и уређење локалитета „Старе шљункаре“ у Поповима
9. април16.00Чишћење путног правца „Дворови-Дијелови“
13. април10.00Чишћење пјешачко-планинарске стазе до Новакове пећине у Тавни уз учешће ученика средњих школа и планинара
14. април12.00Чишћење и уређење простора око Центра за високо образовање и Пољопривредне и медицинске школе
18. април16.00Чишћење и уређење путног правца од Јање према плажи на Дрини.
20. април12.00Чишћење путног правца од заобилазнице ка Великој Обарској и уређење кружног тока у Великој Oбарској.
21. април11.00Градски парк – Дјечија трка у организацији атлетских клубова и Градске управе
21. април14.00Чишћење локалитета око Еко-кампа у Амајлијама
22. април11.00Трг краља Петра I Карађорђевића – обиљежавање Дана планете Земље у сарадњи са вртићима
22. април16.00Чишћење и уређење „Даброве стазе“ у Еко-визитор центру „Језера“
23. април16.00Уређење „Суваре“ у Броцу
25. април16.00Чишћење и уређење шеталишта поред канала Дашница

Вишедневне активности:Акција одвоза кабастог отпада 15-30. април
Уређење дјечијих игралишта у Велином Селу, Богдановића плацу и парку „Бијељина-Лангенхаген“, изградња нових игралишта у оквиру пројекта „GreenBijeljina“
Едукација ученика основних школа о екологији и очувању животне средине и садња декоративног зеленила у школским двориштима
Садња нових и обнова постојећих дрвореда у улицама Кнеза Иве од Семберије, Милоша Обилића, Српске добровољачке гарде, Београдској, Незнаних јунака, Мајевичкој, Војводе Степе, Сремској, Крушевачкој, Јована Дучића, на шеталишту поред канала Дашница, у Пазаруши у Доњем Црњелову и уређење мостова на каналу Дашница
Садња јоргована у Комитској улици
Избор најљепше уређеног дворишта, простора заједнице етажних власника и јавних простора испред мјесних заједница и домова културе.

169
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *