Мићо Гујар |

Мићо Пантић из Модрана код Бијељине већ четрдесетак година успјешно лијечи људе од змијског уједа, а до сада је, тврди, спасио животе многих Бијељинаца, Зворничана, Угљевичана…

Иако у бијељинском Дому здравља располажу са серумом против змиjког уједа и успјешно збрињавају пацијенте који им се јаве због уједа, највећи број житеља с подручја Семберије и Мајевице иде управо код Пантића, званог Мићо Гујар, у село Модран, гдје живи окружен змијама.

Неки му не вјерују, док су се неки увјерили на сопственој кожи да Мићо успјешно спасава људске животе од змијског уједа. Међу таквима је и породица Бојанић из Рухотине код Бијељине, која је Мићи доживотно захвална јер је он спасио живот њиховог сина јединца којег је ујела змија.

Истичући да је “цар змија” и да разумије говор животиња, Мићо каже да му је ту моћ пренио стриц, од којег је научио да прави серум.

– “Од змија правим противотров. Не смијем дати живи противотров него правим серум који се некада производио у Загребу. Моје змије ми казују, без обзира на то да ли је дан или ноћ, када је неког ујела змија. Ја имам договор са шаркама и жутим змијама”, прича Пантић, додајући да је шарка најопаснија међу свим змијама.

Наводећи да му свијет у потрази за лијеком долази и у пола ноћи, Мићо каже да је веома битно реаговати на вријеме јер након уједа змије остају два убода близу један другом, мање од једног центиметра и да се у средини појављује жутило.

– “Неки то не знају, па након неколико дана повраћања, када већ наступа кома, траже моју помоћ. Долазе ми чак и доктори тражећи помоћ. Од љекара очекујем да не задржавају пацијента и да га пошаљу мени ако оцијене да некоме не могу помоћи”, истиче Пантић.

Присјећајући се разних ситуација током четрдесетогодишњег искуства са змијама, каже да је једном приликом једва остао жив када га је у Угљевичкој Обријежи, гдје је ишао како би спасио једно дијете, ујела змија.

– “Мада у себи имам отрова и пет кила, јер имам на десетине уједа, тада сам у Угљевичкој Обријежи једва остао жив. Два дана нисам видио на очи, али змију сам убио, а дијете спасио”, рекао је он.

Извор: Инфо БН

Фото:РТВ БН

67
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *