Каравласи -

Каравласи су Ромски народ Православне вјере који је Православље примио у данашњој Румуније.Једна скупина Каравласа живи на Мајевици док двије групе живе у семберским селима Модран и Батковић.

“Каравласи”, такође познати као “Црни Власи” или “Коритари”, су етничка група која живи на територији Републике Српске. Они припадају групи Рома која је свој првобитни језик замијенила румунским језиком1Претежно живе на територији града Бијељине и општина Власеница и Лакташи1Говоре српским и румунским језиком, а искључиво су православне вјероисповјести1Каравласи немају признат статус националне мањине у Републици Српској1.

Више о Каравласима: 1sr.wikipedia.org2sr.wikipedia.org

Каравласи су дуго времена провели на подручју где је румунско становништво било већинско, те су они као малобројнији народ били изложени романизацији (румунизацији)1Као компактна етничка група, Каравласи су населили сјеверноисточну Босну1 и Славонију1.

Занимање

У прошлосити овај народ се бавио ирадом посуђа,оруђа и свега што је могло служити човјеку а од дрвета је.Касније када је дрво као материјал напуштен ова група народа почиње се бавити музиком па је тако Модран и батковић постали надалеко чувени по Каравласима као музичарима.

200
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *