Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију

Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију је фестивал народног стваралаштва који за циљ има промоцију стваралаштва семберских села. Ова манифестација се одржава у Бијељини, и сваке године окупи велики број учесника из саме Семберије.

Фестивал народног стваралаштва “Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију” представља најмасовнију културна манифестацијау на теритроији Семберије и града Бијељине, којом се афирмишу народно стваралаштво, народни спортови, развија здрав такмичарски дух међу младима, приказује се културно-умјетнички аматеризам и стваралаштво и успоставља континуитет културног живота у селима, а све у циљу очувања традиције и останка млафих на селима. Покровитељ ове манидестације је град Бијељина, а организатор је градски одбор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”. Овај Фестивал је први пут покренут 1967. године као Фестивал села, а до сада је одржан 35 пута.

Циљ фестивала “Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију” јесте да афирмише рад свих стваралаца у семберским селима и сачува културно насљеђе семберских села. Сваке године се такмиче екипе састављене од аматера у које спадају, музичари, пјевачи, фолклорни ансамбли, рецитатори, плесачи, кувари, глумци и спортисти. Током самог фестивала учествује велики број такмичара, који у одређеном тренутку достигне и хиљаду. Једна од позитивних страна овог фестивала, је да је његово одржавање утицало на то да се уреди и изгради велики број домова културе и читаоница у семберским селима.

Такмичарске вечери се одржавају у мјесним домовима културе, а сами такмичари обиђу већи број семберских села, док најбољи од њих наступају на завршној вечери фестивала у градском Центру за културу.

Извор:Википедија

571
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

One thought on “Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *