Саливање страве -

Увјек сам се питао на који начин су своју муку,здраствене проблеме решавали људи при сто и више година.Ето например море,ружни снови,нерационални страх и слично решавани су или се бар тако тврдило једним старим ритуалим који се звао “саливање страве”.

Негде сам прочитао како је то опасан ритуал,како врело олово моће да нанесе повреде ономе над којим се изводи вај ритуал.Па ево рећу сада.Саливање страве је радила и моја упокојена тетка Савка и ни је се десило никад ни једна повреда било онога ко салива страву или онога над којим се она спроводи.

Поступак је прилично прост али мора бити предат он некога ко се тиме бавио за његовог живота.Тако је мојој тетки то пренијела од њена тетка по мајчој линији.

Oсновни поступци сипање врелог и растопљеног олова у посуду са хладном водом и то три пута виж ногу,три пута виж прса и тр пута виж главе.Цијело вријеме особа је прекривена неком тканином чиме се спречава повреда истог.На крају се особа умије водом где саливано олово те се даје да пије воду три пута.

Поступак се понавља све док се у олову међу свим фигура н појави срце као докац да је страх одагнан.То моће да траје и до пет до шест ритуала.

Ritual salivanja strave,nekad i sad i šta je to.čemu pomaže.

Желим да напоменем да то није третирано као врачање него више као нека врста помоћи.Моја тетка би често знал рећи:”Ја да знам гатати,угатала би себи да боље живим”.Накнада за саливање страве није плаћано новцем најчешће би то били неки поклони типа кафа,шећер,неки кекс и слично.

Горан М. Аврамовић

346
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *