Веза

Срби(Словени) као ријетко који народ везао је своје поимање Бога,више силе и некога који уређује токове живота за природу.Па су тако сви Богови,силе, биле смјештене у око нас у свему што нас чини и окружује.Узимањем нове вјере Хришћанства старе обреде,односе са Богом повезали смо са Православљем на ист начин као и у сада старој вјери.Много тога се одржало до дана данашњег.

И данас имена и презимена дајемо по Перуну (Перо,Перкан)(Перушићи,Перушићи,Перковићи),географски појмови Перућац,цвјеће перуника,предмете (пердика,перушка)…Има тома још и писаћемо о томе има времена и мегабајта.

Перун

У славенској религији, бог громовник, а тиме и бог огња и дажда; у њем се наставља индоеуропска предоџба о богу громовнику; име му је стара славенска ријеч за »гром«. Светишта су му била на узвисинама. Податци о култу сачувани су претежно у руским изворима. Перуну се иде на присегу (на роту); један руски љетопис описује како је кнез Игор у назочности бизантскога изасланика положио присегу пред Перуновим кипом. Замишља се и приказује идолима као старији мушкарац; на кипу у кијевском светишту коса му је била сребрна (сиједа), а брк златан. Значајке су му густа и тешка коса, брада и обрве, којима моћно тресе. Посвећен му је био четвртак, што је Громовников дан у многим индоеуропским предајама .Kулт је био проширен и у других Славена. У раздобљу двовјерја замијенили су га св. Илија, св. Вид и св. Миховил.

Више на Википедији

Аутор Г.М.А.

465
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 4

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *