Ријека Модран(Јања) -

Јања (или Модран, како се популарно зове у неким селима) је лијева притока Дрине. Тече кроз Републику Српску, БиХ, цијелом својом дужином, кроз планину Мајевицу и равницу Семберију.

Јања је ријека у којој има пуно рибе. На свом крају се улива у Дрину која је доста пута поплавила због преобилних падавина. У Дрину се улива у бијељинском селу Јањи. Ток ријеке је дуг 59,2 km. Највећим дијелом тече кроз општину Угљевик.

(Извор Википедија)

Особине и ток ријеке Модран

Модран извире на југоисточним падинама Мајевице, у близини административне границе Тузле и Kалесије, на надморској висини од око 670 м.Од извора, ријека отприлике половином свога тока тече сјеверно пролазећи кроз територију Тузле, Лопара и Угљевика. Негђе на половини свога тока ријека скреће ка истоку и до ушћа у Дрину задржава правац тока. На том дијелу тока ријека протиче кроз Малешевце и Равно Поље у Угљевику као и бијељинска насеља Сухо Поље, Модран и Јању гђе се недалеко од истоименог насеља улијева у Дрину. Надморска висина ушћа Јање износи око 150 метара надморске висине.

Поплаве 2023.г. Фото Г.М.Аврамовић

144
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *