Јованове идеје и борбе -

Бијељинац Јован Млађеновић из Бијељине, одлучио је да кућу у Модрану, гђе су живјели његови прабаба и прадеда по мајци и која је стара преко сто година, претвори у етно кућу.
“Моји прабаба и прадеда по мајци имали су четири сина и три кћерке и сви су рођени у тој кући, а ту је остао њихов најмлађи син, значи мој ђед, отац моје мајке. Ту је рођена моја мајка и њене сестре. Напоменућу да се кућа налази поред куће нашег чувеног Миће гујара, легенде Семберије. С обзиром на то да и у Семберији и на Мајевици мало имамо кућа које су старије од сто година, моја идеја је била да се сви објекти на имању очувају, да потпуно буду у етно стилу. Унутрашњост је, већином, остала онаква каква јесте, како је изворно направљена – унутрашња врата, вањска врата, прозоре смо морали поново направити… ту су ћилими које је моја тетка ткала, која је једина жива остала од њих… Желио сам да то буде објекат за дружење, за успомену на моје претке мојој породици”, испричао је Млађеновић за портал Дешавања у Бијељини.

“Моја идеја је да се Бијељина преко села споји до канала, манастира Тавна и зворничке општине, евентуално до Лознице и да направимо међудржавну и међуградску сарадњу како би грађани имали највише користи. Дуго сам се бавио овом проблематиком. Оно што је најбитније је да се путеви могу уредити и да што више људи користи и ужива у нашој изузетној природи. Уколико се то уради, имали бисмо успомену на стару Жељезничку станицу, на пролаз поред Радио Југославије, пролаз у Сувом пољу поред Ловачке куће, затим бисмо имали прилику да прођемо поред извора воде Змајева која су уцртана на аустроугарским картама, Ловачке куће у Ченгићу, Шумске куће код Лазаревца… и излаз на магистрални пут, као и пролаз поред манастира Тавна”, објаснио је Млађеновић.

Млађеновић истиче да је његова генерација у ђетињству и младости била посвећена природи и дружењу и игри у природи, што му је остало урезано у сјећање.
“Једноставно, дошла ми је та идеја на ум и жеља да то урадим за младе генерације. Највише ми је жао што је сада на нашим просторима изузетна природа, а јако је запуштена… Предсједник сам Удружења грађана “Змајевац” гђе са групом ентузијаста правимо планинску кућу, видиковац… преко пута Ловачке куће у Ченгићу. Kупили смо два дунума и 680 квадрата простора.Већ су постављени стубови за видиковац и полао спроводимо свој план у ђело. То је једна од највећих тачака у Семберији са лијепим погледом на Бијељину, Лозницу… Од те тачке, пролази се кроз шумско газдинство и то је изузетно за рекреацију, туризам… Зависно од средстава, планирамо још пројеката… у плану је, такође, и воденица на локацији између Модрана и Ченгића која још увијек постоји као идејно рјешење“, рекао је Млађеновић за Дешавања у Бијељини и рекао да се ослањају на Бијељину и општину Угљевик.
Kако Млађеновић каже и поручује, његово мишљење је да сви у Семберији и Мајевици треба да се окупе и заједно потруде како би овакви пројекти могли да се издигну на виши ниво, а, поред тога истиче, да свакако има подршку људи који више не живе на нашим просторима, а који желе да остану укључени како би се уљепшали простори Семберије.

Извор:Дешавања у Бијељини

286
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *