Козлучани -

Козлучани су дио мјесне заједице Модран и дио самог села.Ослањају се на горњи Модран,Зовац,Јабанушу и Суво Поље.

Најмлађи су дио селе јер настају самим почетком 19.стољећа.Наиме избијањем Првог српског устанке избјегли Турци и муслимани из околине Ваљева досељавају се у Козлук који тада био настањен Србским становништвом.То становништво Турци и муслимани протјерују у Модран а они запосједају њихове куће и имања.Срби Козлука долазе како рекосмо у Семберију,тачније у Модран у ту налазе своје ново уточиште.

Први српски устанак је био устанак Срба у Смедеревском санџаку и околних шест нахија против Турака у периоду од 14. фебруара 1804. до 7. октобра 1813. године. Отпочео је као побуна против дахија. Устаници предвођени Карађорђем су успели да у значајном временском интервалу ослободе пашалук. Овај устанак је претходио Другом српском устанку 1815, који је на крају довео до стварања Кнежевине Србије.

Породице које данас живе у Козлучанима су:Стевановићи,Тодоровићи,Трифковићи,Симићи,Миличићи,Тонковићи(Тонковићи нису из Козлука,доселили су се из Голубинаца а у Голубинце из мјеста Оточца у Далмацији и једини су у Модрану католичке вјероисповјести,сахрањују се у посебно гробље у Којичиновцу)…Вјероватно сам неке заборавио али нека ми се јаве па ћемо их уписати.

Да још поменем и то да у Модрану живи и Ромска заједница Каравласи.То су Роми Православне вјероисповјести који су се доселили из Румуније ђе су и примили Православље.Познати су били по изради посуђа и оруђа од дрвета као и бављењем музиком.Данас су углавном у Европи,тамо раде и живе а у Модрану имају лијепе куће.

Горан Миливоја Аврамовић

251
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *