Ђорђе Настић

Ђорђе Настић из Модран у пензију је отишао као каскадер. Био је морнар, али је 1961. године отишао на снимање филма “Тврђава Самоград” као каскадер. Млад, спреман послије војне обуке, жељан несвакидашњег, наставио је тај посао са београдском “Авалом”, радећи на близу стотину филмова. У свијету каскадера и филма провео је три деценије, а посљедњи опасан задатак, падове са коња, извео је на снимању филма “Бој на Kосову”, након чега је отишао у заслужену пензију.Скакао сам са 50 метара из хеликоптера у слапове Kрке, у филму “Изгубљени”, и на старту се повриједио, али сам издржао.Скакао сам са Савског моста на ноге, а то је много теже него на главу. На моју срећу, само сам два пута био озбиљније повријеђен, што је у нашем послу велики успијех и срећа – прича Настић, наводећи да је мало домаћих или страних филмова, у којима је дублирао или играо класичног каскадера, а да није било по живот опасних сцена. “Битка на Неретви”, “Велики транспорт”, “Џингис Kан” и слични филмски спектакли само су дио Настићеве каскадерске каријере.

Радио је много, у домаћим филмовима и серијама, али и у страним, чије су екипе долазиле да снимају у Југославији. Највећи хонорар добио је када се снимао “Џингис Kан” на Делиблатској пешчари.Нашим људима, прича Настић, мало је познато да су неки од највећих и најгледанијих филмова снимали баш код нас, у бившој Југославији, као што је “Џингис Kан”, “Винету”, “Марко Поло”, “Златна праћка” и други. – Тад амерички и руски каскадери нису прихватили масовне и опасне сцене, радило се све као право,као да је прави рат,тај судар кинеске и монголске војске, преко 2.500 статиста… Омар Шариф је глумио, били су сви медији из свијета. Највише су се плаћали падови са коња – присјећа се Настић.

Дублирао је и Берта Ланкастера у њемачком филму “Дер Шут”, а био је дио тима на снимању “Троје”, “Црне шуме”, те у небројено великом броју домаћих филмова.Радило се доста на сигурности, али сцене су обично тако компликоване да се не може предвиђети како ће све испасти на крају, и да ли ће бити мањих или већих повреда – прича Ђорђе који је кроз свијет филма упознао или се дружио са тадашњим великим звијездама филма.

Многа од тих снимања трајала су по неколико мјесеци или недеља, у најбољем случају. Било је прилике да се другује са многим филмским звијездама, баш као што су Омар Шариф, Софија Лорен, Бата Живојиноћ и многи други.

Извор:Бијељина данас

235
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *