Моба позајмица -

За разлику од класичне мобе, мобе позајмице су се морале вратити. Зато су сва дешавања у току мобе позајмице доста скромнија (од броја људи који учествују, од веселости самих људи до гозбе која је скромнија). Позајмица се може обавити тако да се позајмљује стока уместо радне снаге или се за једног косача враћају два копача (зато што је косачки рад тежи од копачког).

Посебан облик позајмице била је спрега, састављање, четворење, само што се код спреге позајмица била у радни са стоком, орању, вучи жита, дрва, камена и сл.

Ова врста размене рада одвијала се са строго утврђеним реципроцитетом у узвраћању услуге. При позајмици се поштовало правило:
када се рад даје и када се узима, које врсте рада се узимају и које се узвраћају.

Рад се мерио према тежини и строго се поштовало правило да се тежак посао, као што је косидба, не узвраћа лакшим, на пример, брањем кукуруза или скупљањем шљива.

Kолико се водило рачуна о томе да се правилно узврати рад, говори податак да је почетком 20. века, започело записивање врсте рада који је позајмљен. Тако се тачно знало колико је надница вредео одређени посао. Ово утврђивање је било веома важно за егзистенцијално одржање једне породице, јер нико није смео да да, али ни да узме неодговарајућу количину рада од других. С друге стране, таква строгост је обезбеђивала стабилне односе у сеоском друштву, као и да ниједна породица не буде превише оптерећена.

Википедија

220
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 1 Пресек: 5

By Modran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *