Визија из 1938.

Негдје тамо далеке 1938. године почела се остваривати идеја о градњи школе у нашем селу.Како то бива покретачи те идеје били су најмоћнији људи тога времена у нашем Модрану а међу њима се истакао Јован Кајмаковић давши парцелу за градњу школе.
Радови су почели исте године али нису ишли некако најбрже па је исте пресекао други свјетски рат.

Наставак градње школе дешава се након завршетка II светског рата сада у организацији нове власти.Да би 1950. школа била завршена и први ученици сјели у клупе.
Уз неке ситне инервенције школа је тај првобитан изглед задржала све до година завшетка грађанског рата у Босни када извршена озбиљна обнова школе (2006.год.)која је обухватала замјену столарије,реконструкцију крова,подова и фасаде.Новац за обнову одвојила је општина Бијељина,грађани села и многоброји донатори уз велико залагање тадашњег руководства МЗ-Јована Крсмановића,ућитеља Раце Ћубића,радника школе Зорана Васиљевића и других.
Данас је школа у Модрану вишенамјески објекат јер поред наставе у њој се одвијају и нека друштвена дешавања као што је гласање на политичким изборима.Оно за чим школа вапи је по мени библиотека коју је накад Модран имао и кабинет информатике као један вид новог,битног и обавезујућег образовање дјеце.
Што се тиче саме библиотеке треба у Модран вратити књиге које су власништво села(већи дио књига поклонила је породица Душана Кајмаковића и купили својим личним новцем становници села) ако се зна гдје су.Нагађа се да су књиге однешене почетком рата у Босни у Народну библијотеку Филип Вишњић у Бијељини.

А кабинет информатике неби требао бити проблем,пар половних или нових рачунара и то је то.

Овом приликом молим све који имају нешто старије рачунаре а употребљиве(није битно да ли лаптоп и деск топ варијата)да их технички уреде и поклоне школи како би се оформио кабинет информатике.

modran.com

164
Кликни и оцјени овај чланак
Тотал: 0 Пресек: 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *